Čestoslavica pomaže kod želučanih tegoba, bolesti jetre i žučnog mjehura, a snizuje i kolesterol u krvi.
Drugi nazivi:
čestoslavica zmijina, dupčac, pozemljuša, razgon, razlog, srp. razgon, slov. jetičnik
Latinski naziv:
Veronica officinalis
Čestoslavica
(Veronica officinalis L.) pripada obitelji strupnikovki (familiae
scrophulariaceae), a ljekarnički joj je naziv Herba Veronicae.
Inače,
to je trajnica s korijenom koji puže. Cvjetni grozdovi imaju
blijedomodre cvjetove. Cvate od svibnja do kolovoza. Bolje uspijeva na
suhim mjestima, osobito na spaljenim krčevinama i u blizini hrpa
drvenoga ugljena.
Sadrži gorke tvar, tanine i nešto eteričnih ulja.
Općenito, pomaže kod želučanih tegoba, snizuje kolesterol u krvi, kod
bolesti jetre i žučnog mjehura. Kao kupka pomaže kod kožnih bolesti.
Berba
Biljku
sakupljamo za cvata, ali bez korijena. Sušimo je u hladu. Tek dobro
osušenu biljku isjeckamo na sitno i spremimo. Čestoslavica sadrži mnogo
ljekovitih tvari.
Ljekovita primjena i djelovanje
Čaj
liječi ponajprije dišne organe. Jača prsa i oslabjela pluća, smanjuje
kašalj, upotrebljavamo ga za znojenje. Liječi tuberkulozu i mokraćne
organe, čisti bubrege i mjehur te jetru, slezenu i krv; na taj način
jača organizam i smanjuje različite tegobe. Pomaže kod smetnji u želucu,
crijevima i drugim probavnim organima. Kneipp ga preporuča protiv gihta
i reume. Djelotvoran je kod liječenja ekcema i drugih kožnih bolesti,
osobito onih s dosadnim svrbežom, jer pročišćava krv što je osnovni
uvjet za otklanjanje svrbeža.
Ljekoviti čajevi
•
Čestoslavicu uspješno miješamo s raznim drugim biljkama, kao primjerice
za prsa: dva dijela čestoslavice, dio divizme, dio plućnjaka, dio
trpuca.
• Čaj za jetru: dva dijela čestoslavice, dio lazarkinje, dio plućnjaka, dio maslaćkova korijena.
•
Čaj protiv ekcema i bolesti kože te staračke svrbeži: dva dijela
čestoslavice, dio bazge, dio divlje maćuhice, dio orahova lišća.
• Kod bolesnoga grla čajem ispiremo ždrijelo.
• Kod svih spomenutih bolesti možemo si pomoći tako što ćemo staviti svježu čestoslavicu na bolesna mjesta.
Ljekovita primjena
Čestoslavica
je nježna zeljasta trajnica, visoka do 30 cm, s puzavim podankom te
puzavim i uspravnim stabljikama. Cijela je biljka obrasla dlačicama.
Cvate od svibnja do kolovoza; cvjetovi su svijetloplavi s tamnoplavim
žilicama, skupljeni u rahle grozdove. Ljekovita čestoslavica raste po
cijeloj Europi, ali je kod nas nema u većim količinama. Najviše ćemo je
naći u svijetlim šumama i šumarcima, po šumskim čistinama i proplancima,
od nižih do viših gorskih predjela.
Ljekovita je cijela cvatuća
biljka, bez korijena, pa ju pri skupljanju treba rezati, a ne čupati,
kako bi se biljka obnavljala; suši se u hladu i na propuhu. Čestoslavica
liječi reumatska oboljenja i giht, visoki kolesterol, čisti krvne žile
od naslaga uslijed visokog kolesterola; liječi katar crijeva i želuca,
proljev, čir na želucu, plućne tegobe, jetru, pojačava protok žuči i rad
bubrega; djeluje protiv neuroze izazvane psihičkim poremećajima,
pojačava pamćenje i otklanja vrtoglavicu; liječi upaljene i teško
zacjeljive rane te neke kronične kožne bolesti.
SOK
Oboljela se mjesta mažu po nekoliko puta dnevno, a istovremeno se sok i pije, po 2-3 žlice dnevno, kao lijek za kožne bolesti.
TINKTURA
Sitno
nasjeckanu svježu čestoslavicu stavimo u bocu, prelijemo rakijom i
ostavimo na suncu tri tjedna. Ovom tinkturom masiramo kožu kod kožnih
oboljenja. Za liječenje ostalih navedenih bolesti dodajemo 10-20 kapi
tinkture u šalicu nekog od navedenih čajeva ili u čaj od same
čestoslavice.
Pripremanje i upotreba
ČAJ 1
2
čajne žličice čestoslavice prelijemo s 1/4 litre kipuće vode i nakon 10
minuta procijedimo. Piju se 3 šalice dnevno, u polaganim gutljajima,
kao lijek protiv navedenih bolesti. Kura može trajati duže vremena, bez
ikakvih štetnih posljedica.
ČAJNA MJEŠAVINA 1
2
dijela čestoslavice, 2 dijela maslačkova korijena i 1 dio lazarkinje: 2
čajne žličice te mješavine prelijemo s 1/4 litre hladne vode, polako se
zagrijava do vrenja i nakon 10 minuta se procijedi. Piju se 3 šalice
dnevno, kao izvanredan lijek kod žutice i bolesti jetre i slezene. Pije
se 3 tjedna i načini stanka od tjedan dana te se po potrebi kura ponovi.
ČAJNA MJEŠAVINA 2
U
jednakim dijelovima čestoslavica, plućnjak, uski trputac i podbjel: 2
čajne žličice te mješavine prelijemo s 1/4 litre kipuće vode i nakon 10
minuta procijedimo. Ovaj je čaj, s dodatkom malo meda, čudotvorni lijek
kod bronhijalne astme.
ČAJNA MJEŠAVINA 3
U
jednakim dijelovima čestoslavica, metvica, kičica, preslica i neven: 2
čajne žličice te mješavine prelijemo s 1/4 litre kipuće vode i nakon 10
minuta se procijedi. Čaj se pije mlak, 3 šalice dnevno, u polaganim
gutljajima, kao izvanredan lijek kod zadebljanja izlaza želuca te
bubrežnih i žučnih smetnji.
ANIS |
|
|
|
|
Anis je dobra medonosna biljka, jer sitni cvjetovi daju puno nektara.
Drugi nazivi:
anason, aniž, onajz, slatki janež, slatki komorač
Latinski naziv:
Pimpinella anisum
Anis
je jednogodišnja, 30 do 60 cm visoka nježna biljka. Ima karakteristično
lišće različitog oblika i veličine te bijelu štitastu cvast. Iz
cvjetova se razvijaju mali rebrasti kruškasti plodovi. Cijela biljka
karakteristično prijatno miriši i slatkastog je okusa.
Anis je dobra medonosna biljka, jer sitni cvjetovi daju puno nektara.
Cvate
od srpnja do rujna. Sjeme je malo i zaobljeno, sivo-crne boje s dvije
uzdužne trake i 3,5 mm duljine. Težina tisuću zrna je od 1,5 do 4 grama.
Uzgajanje, prerada i čuvanje
Biljka
dobro uspijeva u različitim klimatskim uvjetima, iako je uvrštavaju
među raslinje umjereno toplog podneblja. Sjeme se sije u travnju
direktno u zemlju na razmaku od 25 cm do 40 cm. Za jedan hektar potrebno
je 15 do 20 kg sjemena. Dubina sjetve je od 2 do 3 cm. Radi što
ujednačijenog nicanja, sjeme je dobro natopiti u vodi zagrijanoj na
sobnoj temperaturi dok ne nabubri, a onda ga pustiti 2 do 3 dana da se
osuši. Za tri mjeseca iz sjemena se razvijaju bijeli štitasti cvjetovi, a
mjesec dana kasnije zeleni plodovi.
Nasad se okopava prema potrebi a biljke prihranjujemo u vrijeme nicanja i pojačanog rasta.
Tijekom
cvatnje i dozrijevanja plodova treba uništavati korovsku vrstu Conium
maculatum (velika kukuta), jer je njezin plod vrlo sličan anisu ali je
jako otrovan.
Svi dijelovi biljke su ljekoviti. Plodovi, odnosno
sjemenke skupljaju se u jesen. Korijen se vadi u proljeće, a stabljike,
cvjetovi i listovi beru se tijekom ljeta i jeseni. Anis neravnomjerno
sazrijeva, a sjeme se žanje kad grane postanu žućkaste, a plodovi sivo
crni. Plodovi se mogu brati vršalicama za žito. Nakon vršidbe plodovi se
suše u tankom sloju.
Osušena biljka se omlati, a zatim se plodovi
još malo suše, čiste i spremaju. Cijeli plodovi u suhoj, hladnoj i
mračnoj prostoriji zadržavaju svoju kakvoću i po dvije godine, a
samljeveni začin treba upotrijebiti što prije.
Anis se uzgaja direktnom sjetvom, jer se mlade i nježne biljlke teško presađuju.
Ljekovita vrijednost
Kod anisu su ljekoviti prvenstveno plodovi, koji se skupljaju u jesen. Također su ljekoviti i svi dijelovi biljke.
Anis uspješno liječi i pomaže kod brojnih bolesti – potiče rad srca i različita izlučivanja.
Povoljno
utječe na probavu jer pospješuje izlučivanje probavnih sokova i
sprječava napuhavanje i vjetrove. Pospješuje i uriniranje, izlučivanje
mlijeka kod žena, menstruaciju te odstranjuje gliste kod djece.
Anis
pojačava rad živaca, a posebno kralježne moždine te štiti od različitih
infekcija; primjenjuje se kod poteškoća kao što su migrena, vrtoglavica,
bolne menstruacije, katar dišnih organa, bronhitis, hripavac, astma,
slaba cirkulacija, suviše masna koža.
Anis kao začin
Kao
začin anis se koristi već nekoliko tisuća godina. Bio je poznat već u
starom Egiptu. Također, jedna je od biljki kojoj su pripisivali svojstvo
afrodizijaka. U 6. stoljeću pr. Kr. Pitagora je smatrao da anis
sprječava štucanje i trbušne smetnje te da djeluje protiv uboda
škorpiona. U prošlosti se smatralo kako anisovo ulje uništava uši te da
je, navodno, anisovo sjeme izvrstan mamac za miševe i ostale glodavce.
Širom svijeta...
Anis
se najčešće koristi u Indiji, pogotovo u kombinaciji s curryjem.
Tradicionalno je povezan s azijskom kuhinjom, a pogotovo kineskom.
Popularno alkoholno piće u Turskoj, raki, izrađuje se od sjemena anisa.
Savjeti za kuhanje
Anis
koristite u malim količinama kao dodatak jelima. U prženim i pečenim
jelima daje ljut i sofisticiran okus. U slatkim jelima kao što su torte,
keksi ili sladoled može se koristiti zbog svojih digestivnih svojstava.
Često se koristi kao dodatak pićima da bi različiti likeri dobili
prepoznatljiv okus.
Kao začin upotrebljavaju se cijeli ili
samljeveni, osušeni, zreli plodovi. Anis je nenadomjestiv prije svega
kao mirisni dodatak u nekim sitnim pecivima (anisove piškote, anisove
kiflice), a stavlja se i u krušno tijesto za pripremu anisovog kruha.
Eterično ulje anisa
Eterično
ulje anisa dobiva se destilacijom iz sjemena. Bezbojne je do svijetlo
žute boje, toplog i začinsko slatkog karakterističnog mirisa. Djelovanje
je antiseptično, antispazmodično, karminativno, diuretičko,
ekspetoransno, galaktogogično i stimulirajuće.
Oprez: Anis sadrži
anetol koji može uzrokovati dermatitis, pa ga treba izbjegavati kod
ozlijeđene ili alergijom iritirane kože. U velikim količinama djeluje
kao narkotik i usporava cirkulaciju. Treba ga koristiti u umjerenim
količinama i izbjegavati tijekom trudnoće.
Čaj od anisa
Anisov
čaj se preporučuje protiv štucanja, a čaj se sprema tako da žličicu
anisa prelijemo kipućom vodom te se nakon deset minuta čaj ocijedi i
popije.
Različitim koncentracijama anisa u pripremi čaja pomažemo kod različitih poteškoća:
1. 1 čajna žličica mljevenog ploda anisa (slaba cirkulacija).
2.
2 čajne žličice listova i cvjetova anisa preliju se s ¼ l vrele vode i
sve se ostavi 10 minuta; pije se toplo tijekom dana u malim gutljajima
kao lijek protiv bolesti nastalih zbog slabe probave, kao i protiv
kašlja, astme i bronhitisa.
3. U jednu šalicu vrele vode stave se
dvije čajne žličice miješanih svih dijelova anisa i pije se dvije večeri
prije spavanja. Naredne dvije večeri uzima se po jedna šalica na isti
način priređenog čaja od čajne mješavine: u jednakim dijelovima anis,
narančin cvijet, cvijet ružmarina i lipe. Izmjenjivanjem tih čajeva
liječi se masna koža te ona postaje normalna.
4. 5 velikih žlica
istucanih ili krupno samljevenih anisovih plodića prelije se 1 litrom
vrele vode i ostavi 10 minuta, procijedi se i pije po jedna šalica prije
jela. To je izvanredan lijek koji potiče probavu, a djeluje i protiv
bolnih menstruacija.
ARTIČOKA |
|
|
|
|
Artičoku su uzgajali još stari Egipćani, koji su poznavali i cijenili odlične učinke njezinih gorkih supstancija.
Drugi nazivi:
Ne postoji drugi naziv.
Latinski naziv:
Cynara cardunculus L. s podvrstom scolymus (L.)
Posljednjih
nekoliko godina artičoka je ponovno izborila svoje mjesto u europskim
kuhinjama, a znanost pokazuje sve veće zanimanje za lišće toga
kvalitetna i ukusna povrća, izvora zdravlja.
Ova biljna vrsta s
lijepim ljubičastim cvjetovima, podrijetlom s Mediterana, većini je
ljudi poznata kao nadmoćna povrtnica, s vrlo ukusnim mekanim i sočnim
dijelovima cvjetne glavice. Zbog gorkih tvari koje potiču izlučivanje
žuči, još je od davnina bila korištena kao pomoć pri probavi masnoćama
bogatih namirnica. Artičoku su uzgajali još stari Egipćani, koji su
poznavali i cijenili odlične učinke njezinih gorkih supstancija.
Pretpostavka je da se prema zapadnoj Europi proširila preko Grka i
Rimljana, koji su je smatrali ekskluzivnom delikatesom, namijenjenom
samo bogatima i privilegiranima. A od tridesetih godina dvadesetog
stoljeća poznat je učinak ekstrakta lišća artičoke na snižavanje razine
lipida u krvi.
Danas se često koristi za poboljšanje okusa u pripremi
brojnih jela, primjerice kao dodatak pizzama. No, artičoka je mnogo
više od obična povrća, a njezino je djelovanje još jednom dokazano
najnovijim promatranjima njezine učinkovitosti i ljekovitosti.
Podrijetlo artičoke
Vjerujemo
kako vas nećemo uvrijediti ako vam detaljno opišemo ovog velikog rođaka
čkalja i tratinčice (i on pripada istoj porodici glavočika). Od ovog se
aristokratskog predstavnika biljnoga roda jedu cvjetišta i donji dio
pricvjetnih listova koji ga okružuju. Od artičoke možemo koristiti sve.
Obična
artičoka od koje su povrtlari danas uzgojili desetak različitih
varijeteta potječe vjerojatno od divljega čkalja. Počeli su je uzgajati
stari Egipćani, a tek ju je posredstvom Arapa najprije upoznala
Španjolska, pa Italija (u 15. stoljeću), a zatim Francuska i Engleska u
16. stoljeću.
Najmanje aktivan je, nažalost, onaj dio biljke koji se
jede. Ostatak je nevjerojatno gorak, naročito pogodan za poticanje
izlučivanja žuči i mokraćevine (ureje). Artičoka se preporučuje
prvenstveno u svim slučajevima slabosti jetre ili bubrega, napada žuči
ili bubrega, žutice, ulaga (giht), gojaznosti, urtikarije, reume, astme i
ekcema. Povoljno utječe na krvotok, jer sprječava nastajanje onih
smetnji što ih prouzrokuje kolesterol: ovapnjenje žila, anginu pektoris,
infarkt, moždanu kap...
Opis biljke
Biljka nalik na
stričak naraste i do dva metra. Cvat joj je ljubičast. Listove
sakupljamo u vrijeme cvata, korijene iskopavamo ujesen. Sušimo ih u
hladu na 40°C. Upotrebljavamo je poput pelina za različite likere. Već
su stari Egipćani, Grci i Rimljani artičoku izuzetno cijenili kao povrće
i kao ljekovitu biljku. Artičoku možemo uživati kao povrće, možemo je
samljeti i piti kao sok, a možemo piti i sok od kuhane artičoke.
Berba artičoke
Ako
se u vašem kraju zimi temperatura ne spušta ispod 10°C, tada ne
oklijevajte da posadite artičoku u vašem povrtnjaku ili čak u
cvjetnjaku. Budući da ovu biljku držimo najboljim preventivnim sredstvom
protiv smetnji što se javljaju u pedesetim godinama (no i mladi su sve
krhkiji), toplo vam preporučujemo da uzgajate ovu biljku. Ako zato
nemate mogućnosti, onda potražite pouzdanog dobavljača koji će vas
snabdijevati dovoljnom količinom listova i korijena, ubranih istovremeno
s biljkom, uzgajanom, koliko je to moguće, na “biološki” način (bez
insekticida i pesticida).
Artičoke sadite na svježem i suhom mjestu,
dovoljno duboko, a ujesen ih visoko nagrnite da ih zaštitite od mraza.
Listove i korijen berite ljeti.
Ljekovita svojstva
Regulira
djelovanje jetre, čisti je i jača. Pospješuje tek i probavu. U
crijevima ublažava nadimanje. Odstranjuje masnoće i kolesterol iz krvi,
smanjuje ovapnjenje žila, sprječava anginu pektoris, astmu, urtikariju
(koprivnjaču), moždanu kap, reumu. Snižava šećer u krvi i tako pomaže
dijabetičarima da se dobro osjećaju. Regulira izlučivanje žuči.
Pospješuje ozdravljenje kod žutice. Otvara žučne kanale. Ublažava napade
žučnih kamenaca. Kod bubrežnih bolesnika artičoka pomaže izlučivanju
uree iz krvi, a bjelančevina iz mokraće. Uspješno pomaže kod upale
bubrežnih čašica i bubrežne skleroze. Kod zastoja mokraće tjera na
mokrenje i pomaže kad bolesnik teško urinira.
Zanimljivosti o artičoki
U
literaturi se upotreba artičoke spominje još od najranijih dana,
zabilježena je u kuharicama Apicija te grčkih kroničara. Spremala su se
jela sa začinskim biljem i artičokinim mekim pupoljkom, tvrdo kuhanim
jajima ili pak uz neizostavnu tjesteninu i žitarice.
Zajedničko
većini recepata jest to da se artičoka uvijek pripremala uz maslinovo
ulje, što je i danas najbolji odabir. Tamnozelena artičoka utopljena u
tamno ekstra djevičansko maslinovo ulje poslastica je za gurmane i
štovatelje mediteranske prehrane.
Ako ste željni proljetne
regeneracije i oporavka organizma, okušajte se u pripremanju jela od
artičoke koja potiču rad jetre i žuči, pomažu kod trbušnih tegoba,
umanjuju reumatske poteškoće i poboljšavaju libido.
U ljekovite se
svrhe artičoka upotrebljava za snižavanje kolesterola i masnoće u krvi,
šećera u krvi te se primjenjuje kao diuretik. Najviše aktivnih
ljekovitih tvari sadržavaju listovi, uključujući i digestiv cinarin, dok
korijen i zrele cvjetne glavice sadržavaju druge korisne tvari.
Ukoliko
prvi put pripremate jela s artičokom, važno je znati da su jestivi samo
meki dijelovi, ali se artičoka kuha u cijelosti. Dobro pregledajte i
operite svaki listić artičoke.
Pri postavljanju pribora i servisa za
jelo predvidite i zdjelicu u kojoj će se odložiti tvrdi nejestivi
dijelovi kuhanih artičoka. Osim što je ukusna i korisna, artičoka je
vrlo dekorativana pa se vrlo često velike artičoke nadijevaju raznim
smjesama (povrće, sir, soja...). Nadjevena artičoka se jede rukama,
odvajajući prethodno nadjevene listove ploda. Tu treba spomenuti kako se
artičoka jede tako da se meki mesnati dio zubima trga s tvrdih vanjskih
listova.
Ljekovita primjena
ČAJ
Pregršt
nasječenih listova i suhog korijena artičoke kuha se 10-20 minuta u 1
litri vode; pije se 3 x po jedna šalica dnevno; potrebno je dobro
zasladiti jer je artičoka jako gorka. Liječi i pomaže kod navedenih
bolesti (pogledati u glavnom tekstu).
SOK
Iz
svježih se listova artičoke iscijedi sok; u 4 žlice ovoga soka doda se
po okusu meda, mlijeka ili vina, te se to polagano pije tijekom dana.
Taj lijek odstranjuje iz krvi masnoću i kolesterol, sprečava anginu
pectoris, astmu, moždanu kap i reumu.
TINKTURA
500
g nasjeckanih svježih listova i korijena artičoke stavi se u bocu sa
širokim otvorom i zalije rakijom; ostavi se na suncu ili toplom mjestu
3-4 tjedna, potom se ocijedi i stavi u boce na tamnom mjestu. Dnevno se
uzimaju 2-3 velike žlice kao lijek protiv svih navedenih bolesti
(pogledati u glavnom tekstu).
OBLOZI
Nasjeckati
200 g svježih listova artičoke ili korijena i preko noći ostaviti u 2
litre hladne vode; potom se kuha 10 minuta, procijedi i stavlja kao
obloge ili se samo time maže koža. To je lijek za ekceme, akne, lišajeve
i jetrene bolesti.
Pripremanje i upotreba artičoke
Evo još nekoliko izvrsnih načina pripremanja artičoke protiv različitih oboljenja i tegoba.
NALJEV I UVARAK
Od
listova i/ili korijena: stavite pola pregršti biljnih dijelova u litru
vode; obilato zasladite medom, jer su ovi pripravci neobično gorki (3
šalice dnevno, prije obroka).
SOK
Svježi, od listova: tri ili četiri velike žlice dnevno, u medu, mlijeku, bijelom vinu ili prošeku, kako bi se ublažila gorčina.
KUPELJI RUKU I NOGU
Stavite
veliku pregršt listova i korijena na litru vode (protiv akni, lišaja,
ekcema, bolesti jetre i migrena koje one uzrokuju, začepljenosti i
bolova jetre).
TINKTURA
Stavite 400-500 g listova da se namaču 1-2 tjedna u litri alkohola; ocijedite (1 velika žlica dnevno).
NAPOMENA!
Artičoku jedite i kao povrće, bez obzira na to što je manje aktivna
nego sami njeni listovi i korijen. Jedite je u velikim količinama:
kvantiteta će nadomjestiti kvalitetu, a osim toga, uživat ćete u njenom
okusu.
STOLISNIK |
|
|
|
|
Ljekarničko ime, Achilea millefolium, stolisniku je dano prema grčkom junaku Ahilu (Achillea), a znači da daje snagu
Drugi nazivi: kunica, hajdučka trava, hajdučica, kostrijet, ravan, roman, romonika, stoliska, šporiš Latinski naziv: Achilea millefolium
Stolisnik
je ljekovita biljka koja se često može zapaziti kako raste po livadama i
travnjacima, kako u primorju, tako i u unutrašnjosti naše domovine, od
nižih do brdskih područja.
Opis biljke
Stolisnik
je uspravna biljka visine do 80 cm. Boja stabljike je svijetlozelena
ili crveno-smeđa. Ima mnogo perastih listova. Cijela je biljka vrlo
ugodnog mirisa. Mnogobrojni sitni listovi su ili bijeli ili
purpurnocrveni. Cvjetovi su skupljeni u cvat na vrhu stabljike.
Raste
svuda uz puteve i polja u kontinentalnoj klimi kao samonikla biljka.
Cvjeta bijelim cvjetovima od lipnja do kolovoza. Bere se za vrijeme
cvjetanja, a listovi do jeseni. Botaničko ime je dano prema grčkom
junaku Ahilu (Achillea), a znači da daje snagu.
Stanište
Biljka je rasprostranjena po cijeloj Europi. Raste pojedinačno ili u velikom broju na livadama i pašnjacima.
Ljekoviti dio biljke
Za
vrijeme cvatnje sakupljaju se cvjetovi s kratkim peteljkama i cijela
biljka najviše do 30 cm dužine. Zbog visokog sadržaja gorkih materija i
eteričnog ulja, hajdučka trava ili stolisnik, ubrajaju se u gorke droge.
Cvjeta preko cijelog ljeta.
Vrijeme branja i sušenja
Stolisnik
se skuplja tijekom ljetnjih mjeseci, od lipnja do kolovoza, odsjecanjem
vršnih dijelova biljke, dužine 20-25 centimetara ili se sakuplja samo
cvat dužine dva centimetra. Odsječeni se dijelovi vezuju u kitice i suše
na vjetrovitom mjestu ili u sušionici na temperaturi 35-50°C. Suhi dio
biljke je aromatičnog mirisa, gorkog i malo slanog okusa. Budući da
stabljika ne sadrži ljekovite sastojke, bolje je upotrebljavati samo
list i cvijet. Stoga su sastojci s više stabljike manje cijenjeni. Suhi
sastojci pakiraju se u jutene vreće ili kartonske kutije i čuvaju
zaštićeni od svjetlosti godinu i pol dana.
Kemijski sastav
Nadzemni
dio biljke u cvjetanju sadrži 1% eteričnog ulja (farmakopeja zahtijeva
najmanje 0,13%), vlavonoide, vitamin K, gorku materiju ahilein, smole,
stereole, tanine i dr.
Eterično ulje stolisnika dobija se destilacijom pomoću vodene pare, a sadrži pinen, cineol, tujon, kamfor, limonen, borneol.
Uobičajena uporaba
Za
čaj trebamo jedna malu žličicu suhih listova i cvjetova stolisnika koje
prelijemo s jednom šalicom vrele vode i ostavimo 15 minuta stajati.
Potom čaj ocijedimo i pijemo po 2 šalice dnevno, topao i nezaslađen.
Čaj
se koristi za poboljšanje apetita, kod želučanih tegoba, nadimanja i
teške probave. U narodnoj medicini se koristi za zacijeljivanje rana kao
hemostiptik i ublažavanje bola. Stolisnik ulazi u sastav gorkih čajeva,
čajeva za čišćenje, pojačano lučenje žući, čaja za normalizaciju
metabolizma i čaja za umirenje. Izvana se upotrebljava kao antiflogistik
slično kamilici, za ispiranje, kupke, obloge. Zbog prisustva vitamina C
daje se kod krvarenja i hemoroida. Pri uporabi treba znati da kod
osjetljivih osoba stolisnik može izazvati alergiju. Oni s osjetljivom
kožom trebaju koristiti samo mlade, tek procvjetale biljke, a čaj piti u
manjim količinama.
Stolisnik i bolesti
Stolisnik čisti i
jača krv te probavne organe. Posebno je korisna za iscjeljenje jetre,
slezene, gušterače, žutice, navale krvi u glavu, katara u crijevima i
želucu, zatim grčeva, groznice, lupanja srca, bolova u kostima i leđima,
neredovitih menstruacija, krvavih i zatvorenih žuljeva, nesanice,
raznih osipa i čireva.
Čaj od stolisnika korisno djeluje i
iscjeljuje ispucane ruke, ranjive bradavice majki kod dojenja, kao i kod
liječenja osipa na koži – psorijaze. Kod psorijaze se uz obloge moraju
provesti i kure čišćenja krvi. Također se upotrebljava kod angine
pektoris, i to kao čaj. Kod živčanih osoba preporučuje se češće pranje
cijelog tijela rashlađenim čajem od stolisnika, i to ujutro i uvečer.
Tople kupke od stolisnika i kamilice ublažavaju živčane bolove.
Smanjuje
teškoće kod gihta i reumatizma. Povoljno djeluje kod šećerne bolesti,
naročito u početnom stadiju. Koristan je i kod prekomjernog krvarenja.
Stolisnik
se ubraja među ljekovita sredstva koja djeluju svojim gorkim okusom na
sluznicu želuca pa tako potiče izlučivanje želučanog soka, a samim tim
pobuđuje apetit.
Povoljno djeluje na resorpciju hrane. Ljekoviti
preparati sa stolisnikom, odnosno mješavina čajeva, pomažu kod
gastritisa, kolitisa, grčeva u želucu i crijevima. Kalij, koji je
sadržan u stolisniku potpomaže rad bubrega i krvotoka te tako posredno
utječe na rad srca, a uspješno se koristi i kod ženskih bolesti.
Pripravci od stolisnika
ČAJNA MJEŠAVINA
U
jednakim dijelovima koristimo stolisnik, trputac (Plantago lanceolata) i
oskoruše (Sorbus domestica): uzmemo po 2 čajne žličice te mješavine te
je prelijemo s 1/4 l kipuće vode i pustimo odstajati 15 minuta. Pijemo
po 2-3 šalice dnevno. Ovim se čajem izbacuje ugrušana krv iz unutarnjih
organa, koja je nastala kao posljedica udaraca, lomova, uganuća ili
pada.
MAST
Za ovu mast u jednakim dijelovima
trebamo koristiti stolisnik i širokolisni muški trputac tj. bokvicu
(Plantago lanceolata). Pregršt ove mješavine kuha se u 1/2 kg svinjske
masti 10 minuta na vrlo laganoj vatri. Potom se ova mješavina ostavi
odstajati preko noći, a ujutro se ugrije i procijedi te stavi u
posudice. Mast se čuva na tamnom mjestu. Ova je mast odličan preparat
kod hemoroida i raznoraznih lomova.
OBLOZI
Svježe natucane listove stolisnika stavimo kao obloge na rane koje su nastale kao posljedica udaraca, posjekotina, uboda itd.
TINKTURA
Bocu
napunimo svježim isjeckanim listovima i cvjetovima stolisnika,
prelijemo rakijom i ostavimo 3 tjedna na suncu ili na toplome mjestu.
Nakon ovoga, bocu procijedimo i tak odobivamo izvrsnu tinkturu. Ukoliko
dodamo smeđeg šećera, tada možemo dobiti i liker. Tinktura od stolisnika
pije se ujutro i navečer i to po jednu veliku žlicu, kao preparat za
bolesti koje smo naveli u tekstu lijevo.
VINO
Oko
2 žlice stolisnika kuhamo 10 minuta u 1/2 1 bijelog vina. Poželjno je
svaki dan popiti po 1/4 l ovoga vina kao izrsno sredstvo protiv krvave
stolice, slabog apetita, kao i protiv bubrežnih, žučnih i mokraćnih
kamenaca. |
|
|
|